Hírek

Jubileum pezsgővel, borral, tánccal
2014-09-11

Több mint húsz vendégváró pince, három nagyszínpad, egyedülálló koncertek, gyerekprogramok, kiállítások, vásár, kiváló ételek és nem utolsósorban nemes pezsgők és borok várták idén is a látogatókat a jubileumi, 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A hangulat leírhatatlan volt, a rendezvényen több tízezren jelentek meg kerületünkben.

Pöttyös ruhás lány táncol az egyik széken állva a zuhogó esőben. A tömeg egy emberként hullámzik, mindenki tapsol és csápol a hatéves gyerekektől a legidősebb vendégekig. Egy képkocka az Oroszlános udvarból. A világ egyik legjobb tánczenekara játszott szombaton este kerületünkben, az osztrák Deladap. Aztán egy másik emlék: csodálatos új pince a Magdolna utcában, az új közpark mögött. A vendégváró hely kertjében jazzstandardeket játszik egy ifjú szaxofonos, az asztaloknál ülők vidám, békés arccal kóstolgatják a kitűnő tokaji borokat. A harmadik kép már ismét verőfényes: tűzijáték a Savoyai térnél, színekben pompázó szikrák a Szent Lipót-templom tornya fölött. Bizonyára mindenkinek megvannak és sokáig meg is maradnak a hasonló, meghatározó élményei az idei Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválról. Számos "film pereg majd le" lelki szemeink előtt, ha visszaidézzük az elmúlt idők talán legjobb pezsgő- és borfesztiválját. Nem véletlen, hogy ezen az őszön fergeteges buli kerekedett, ahol szinte mindenki megtalálta a neki való szórakozást.

Az önkormányzat, a szervezők mindent megtettek a sikerért, hiszen jubileumot ünnepeltünk: huszonöt év telt el azóta, hogy az első borfesztivált megrendezték Budafok-Tétényben. A rendezvény idén is úgy kezdődött, ahogyan az elmúlt években mindig. A bor- és pezsgőrendek a budafoki fúvósokat és majoretteket követve, zeneszóval érkeztek a Savoyai Jenő térre, ahol már szépszámú közönség várta az ünnepélyes megnyitót.

A Szent Lipót-templom harangjának utolsó kondulása után Karsay Ferenc alpolgármester köszöntötte a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál vendégeit a Savoyai Jenő téren. A fővédnöki tisztet betöltő dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke után a baróti és a varsói testvérvárosok delegációit üdvözölte, majd az országgyűlési képviselőket, illetve Bagdi Gábor főpolgármester-helyettest, Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitányt és elődjét, dr. Tóth Tamás dandártábornokot, aki most a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát képviselte. Köszöntötte az egyházak képviselőit, a megjelent polgármestereket, önkormányzati képviselőket, a bor- és pezsgőrendek tagjait, külön kiemelve a kerületi borászokat, a támogatókat, köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében dr. Molnár Kálmánt, a díszpolgárokat, a civil szervezetek vezetőit, Budafok-Tétény polgárait és minden vendéget.

A ceremóniát Márkus Pál, a Promontórium Borlovagrend kancellárja vezette. A Himnusz közös eléneklése után Szabolcs Attila polgármester, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: ma jubileumot ünneplünk. Nagy utat tettünk meg, akárcsak azok a pezsgő- és borkészítők, akik szép boraikkal, pezsgőikkel rendre öregbítik kisvárosunk hírnevét.

Miután a történelmi egyházak helyi képviselői megáldották a borászok éves munkájának jelképét, a szőlőkoszorút, dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszélt a megnyitó közönségéhez.

- A bor és a pezsgő annyiféle, ahány szőlőfajtából ahány ember készíti el. Ma rengeteg kiváló bort és pezsgőt csodálhatunk. Örülhetünk, hogy ilyen gazdagok vagyunk, gazdag a hazai borászközösség, és gazdag az az ország, ahol ilyen borászközösségek dolgoznak, teremnek és alkotnak - mondta a házelnök.

- Nem a hagyománynak van szüksége őrzésre, minket őriz meg a hagyomány - idézte Agócs Gergely népzenész szavait, majd hozzáfűzte: mindaz, amit az elmúlt időkből a magunk életébe be tudunk építeni, az minket gazdagít. Segít megérteni helyünket a nap alatt, és segít megtalálni az egymáshoz vezető utakat, segít megkülönböztetni a fontosat a nem fontostól, segít felismerni az értéket. A hely, ahol állunk, a haza egy darabja. A magyar gasztronómia, a bor- és pezsgőkultúra egyik fontos helyszíne. Nemzedékek hosszú sorának kitartó munkája tette azzá, emlékezzünk hát egy pillanatig azokra, akik előttünk kemény munkával művelték a szőlőt, készítettek bort és pezsgőt a szőlőből és itták a hegy levét - fogalmazott a politikus. - Azt kívánom mindannyiunknak, hogy életünk minden napján jusson egy pohár jó bor vagy éppen pezsgő az asztalunkra, és az asztal mellett mindig legyen valaki, akinek a társaságában jó lesz azt meginni - zárta beszédét Kövér László.

Az ünnepség, amelyet Bognár Szilvia népdalénekes és Kovács Zoltán nagybőgőművész muzsikája színesített, a szüreti felvonulással zárult.

A Promontórium Borlovagrend idén Lics Juditot, Lisicza Sándort és Megyeriné Hunyadi Katalint választotta tagjai közé, míg Pál István "Szalonna" a Savoyai Jenő téri színpadon, rendhagyó avatási ceremónián bizonyította be, alkalmas arra, hogy a Chevaliers Törley Pezsgőrend tagja legyen. A népzenész prímás hozzáértően távolította el a jégdugóba zárt seprőt, majd ki is választotta az általa degorzsált nedűt.

Lovaggá ütése után Pál István a következőket mondta lapunknak:

- Nagyon jó érzés, hogy a pezsgőrend tagja lehetek. Ahogy a muzsikában, a népzenében, úgy a pezsgő- és borkészítésben is akkor leli örömét az ember, ha a nem szakmabeliek is helyet kapnak benne. Aki nem zenész vagy nem borász, az pedig megtisztelve érzi magát, ahogyan most én is - tette hozzá a kiváló muzsikus.

A Chevaliers Törley Pezsgőrend 2014-ben felavatott tagjai gasztronómiai szakemberek voltak. Pottyán István a Városligeti Étteremből, Koller Tamás a Kheiron Étteremből és Lizsicsár Miklós a Robinson Étteremből.

Tamás Angéla