Hírek

Felhívás - Tervezzük együtt a Szent István teret!
Budafok belvárosa megújul! Budafok-Tétény Önkormányzata társadalmi egyeztetést indít: milyen legyen a Szent István tér. Szívesen látna-e a területen színpadot, futópályát vagy fitneszparkot? Elegendő ülőhely van-e a tervekben? Szeptember 24-éig várjuk véleményét a cikkben található kérdőíven.
2017-09-01

Budafok–Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata megújítja a Szent István teret, új játszótér és pihenőpark épül. A projekt a Fővárosi Önkormányzat támogatásával, a TÉR_KÖZ pályázat keretében valósul meg.
Szeretnénk, ha a tervezésnek Önök is részesei lennének! Az Önök észrevételei alapján készíttetnénk el és véglegesítenénk a tér terveit, alakítanánk ki a megújuló teret.

A felhívásunkban látható elképzelést (koncepciótervet) és a hozzá kapcsolódó kérdőíveket kihelyeztük a Szent István téren, a Budafoki Szomszédok Piacán és a Városházán is. Ezekkel kapcsolatban várjuk az Önök észrevételeit. A kitöltött kérdőívet a Budafoki Szomszédok Piacán és a Városházán elhelyezett gyűjtőládákba is bedobhatják. A kérdőív online is KITÖLTHETŐ ITT. Javaslataikat a fejlesztesek@bp22.hu e-mail címre is várjuk.

A tér tervezése során figyelembe vettük, hogy a használat során főként az iskola, valamint a villamosmegálló és a Piactér közötti áthaladó forgalom a meghatározó.

Az elképzelés rövid bemutatása:

A felújított tér akadálymentes megközelítéséhez a villamosmegállótól a volt mozi területe és a Piactér felé új rámpát alakítunk ki, továbbá lépcsőkapcsolatot is nyitunk a rendelőintézet és gyógyszertár irányából.

A tér nyugati részén új játszóteret alakítunk ki. A kicsik és nagyobbak játszófelületeit elkülönítjük egymástól, így minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő szórakozást. A játszóeszközöket, amiket eséscsillapító gumiburkolatra helyezünk ki, Kő Boldizsár tervezi Szent István és kora tematikára. A játszótéren asztalok és padok biztosítják a helyet a családi pihenéshez. A térhatároló támfalra – ami részben faburkolatot kap – le lehet majd ülni.

A tér további részein kültéri fitneszre alkalmas területet, gyepes felületet, valamint egy kiemelt pihenőterületet alakítunk ki. Itt faburkolatú padokra, valamint faburkolatú lépcsőkre lehetne leülni, melyek időszakos színpadként funkcionálhatnak. A tér északkeleti sarkában rézsűs, amfiteátrumszerű területet alakítunk ki. A kiemelt pihenőterületen kapnak helyet a zászlótartók, megemlékezve arról, hogy a korábbi időkben az országzászló helyszíne volt itt.

Az alacsony növényzet biztosítja a terület átláthatóságát és elősegíti a közbiztonság növelését. A zöldfelületek aránya a gyepes területekkel növekedne, fakivágásra nem kerülne sor.

A látvány- és koncepciótervek elérhetőek a galériában.

Kapcsolódó képgaléria: