Hírek

Emlékmű földrögökkel
Új Trianon-emlékművet emeltek a Baross Gábor-telepen
2013-06-15

A trianoni békediktátum megszületése péntekre esett 1920-ban. Pelikán Imre, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnöke, az emlékmű megálmodója szerette volna, ha ugyanúgy pénteken emlékeznek vissza a nemzet szétszakításának napjára. Az iparosemberek által megalkotott trianoni emlékművet ezért június 7-én leplezték le a Donát-hegyi emlékhelyen. Az emlékmű-avatási eseményen Németh Zoltán országgyűlési képviselő és Karsay Ferenc alpolgármester is részt vett.

Németh Zoltán beszédében rávilágított: bármennyire is szórja szét a sors nemzettársainkat, bárhol is húznak határt magyar és magyar közé, a kötelék, mely összeköt minket, szétszakíthatatlan. Ezt jelzi számunkra Trianon évfordulója, a Nemzeti összetartozás napja. Mert akármilyen fájó is a seb, a lényeg, hogy nemcsak talpra tudtunk állni, de ma is elmondhatjuk: összetartozunk - emelte ki az országgyűlési képviselő.

Karsay Ferenc alpolgármester, Baross Gábor-telep önkormányzati képviselője példaértékűnek nevezte az összefogást, melynek eredményeként megszülethetett az emlékmű. Mint tájékoztatott, ehhez tizenegy szakember, többek között asztalos, ács, kőműves, kőfaragó mester járult hozzá munkájával. Közülük nyolcan a Baross Gábor-telepi Polgári Kör tagjai, hárman pedig budafokiak. Az anyagi és társadalmi segítségnyújtás mellett az összefogás egyik meghatározó része az elcsatolt területekről érkezett föld, melyet kis zsákokban az alkotásba építettek. Összesen 27 településről érkeztek a földrögök, melyek az emlékműbe ágyazva még inkább szimbolizálják a magyarság egységét - mutatott rá az alpolgármester, aki lapunknak úgy nyilatkozott: az a szeretet és felelősség, amelyet az elcsatolt országrészekben élő magyarok iránt érzünk, akkor jó, ha cselekedetekben is megnyilvánul. Ennek szép példája az emlékművek állítása és az ezeknél tartott rendszeres, közös emlékezés.

- Az emlékmű elkészítése nem volt könnyű, de a hit és a szeretet vitte előre a készítőket. Mindezt fel is vésték az emlékművön elhelyezkedő emléktáblára: "Hiszek egy Istenben, Hiszek egy Hazában, Hiszek Magyarország feltámadásában!" - emelte ki záróbeszédében Pelikán Imre, a polgári kör elnöke.

(L. E.)

Összefogás az emlékműért

Nagy összefogásra volt szükség ahhoz, hogy elkészüljön Baross Gábor-telep újabb emlékműve. Tizenegy ember áldozatos munkájának eredményeként született meg az alkotás.

Az emlékmű megálmodója és az építés vezetője Pelikán Imre nyugdíjas építész, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör elnöke volt.

A tervek megvalósításához munkájával Kéri László építőmester, Mara Józsefné vegyészmérnök és műszaki igazgató, Mayer Ferenc kőbánya-tulajdonos, Babinszki István kőfaragó mester, Fecske László kőfaragó mester, Kovács Barnabás lakatos mester, Szabó Zoltán festő-mázoló mester, Eperjessy József bádogos mester, Petrus Andrea kertészmérnök, valamint Juhász Ferenc szállítási vállalkozó járult hozzá jelentős mértékben.