Hírek

Új könyvtárat, közösségi- és gazdasági szolgáltató házat, valamint kulturális központot kapott Nagytétény
10 000 új kölcsönözhető könyv, 350 új négyzetméter induló vállalkozásokat segítő helyiség és 1830 új négyzetméter kulturális befogadó tér.
2013-08-06

10000 új kölcsönözhető könyv, 350 új négyzetméter induló vállalkozásokat segítő helyiség és 1830 új négyzetméter kulturális befogadó tér. Ezeken felül megújult közterekkel és üzlethelyiségekkel gazdagodik a kerület. Még a nyáron használatba vehetik a nagytétényi lakosok azokat az épületeket, melyeket uniós támogatással, több mint egy milliárd forintos keretből alakítottak ki az idei év legnagyobb fővárosi és régiós városfejlesztési beruházásának keretében.

Kultúra, civil összetartás, gazdaságfejlesztés

A várostervezők ezeket a területeket találták fejlesztendőnek, ugyanis Nagytétényben évtizedek óta nem volt ilyen mértékű fejlesztés. A beavatkozásokra azért volt szükség, mert az érintett terület szakszóval "funkcióhiányos" volt, így komplex megoldási javaslattal pályázott a XXII. kerületi önkormányzat uniós támogatásra. A sikeres pályázás eredménye a több, mint egymilliárd forintos összköltségvetésű program, mely számos, a kerületiek életét megkönnyítő és életkörülményeit jelentősen javító elemet tartalmazott.

"A beruházás több területen is támogatta a munkahelyteremtést. A kivitelezésen csúcsidőben 150 ember dolgozott, de ami ennél is fontosabb: a helyi vállalkozások fellendítése érdekében a Szelmann- ház egy része gazdasági szolgáltató házként funkciónál majd." - hangsúlyozta a projekt munka világával kapcsolatos részét Németh Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője. A helyi civil szervezet kezelésében lévő épület előre láthatólag öt-nyolc induló vállalkozást tud majd szolgálni kedvezményes bérleti díjjal, illetve kedvező áron elérhető szolgáltatásokkal. A Nagytétényi úton homlokzat-felújításon átesett négy üzlethelyiség is a helyi kereskedők üzleti lehetőségeit javítja, ugyanis a vonzó környezet és a centrális elhelyezkedés üzleti előnyt jelet számukra.

Pezsgő kulturális és civil élet - mindez helyben

A helyi közösség életében ugyancsak hasonlóan fontos a kulturális élet felpezsdítése és a civil szervezetek által bonyolított alkalmak megszaporítása. Előbbiben a volt Tétény Mozi felújításával kialakított új kulturális központ játszik majd központi szerepet. Az épületet idén szeptembertől a kerületi kultúrház, a Klauzál Ház kollégái veszik át. A tervek szerint ifjúsági alkalmak, pódiumestek, sportfoglalkozások és helyi civil szervezetek által bonyolított gazdag kulturális programok befogadó tere lesz majd. A kultúra terén a felújított nagytétényi zsinagóga jelent nagy előre lépést, ahova a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtára költözik be, így augusztus 30-ától kezdve "helyben" lesz olvasható nagyságrendileg 10 000 szépirodalmi és ismeretterjesztő könyv.

A közös munka ereje

"Felemelő pillanat látni annak a temérdek munkának az eredményét, melyet a helyi civil szervezetek, a kulturális élet szereplői, vállalkozók, és a városvezetés együttesen fordított arra, hogy a nagytétényiek élete gazdagabb lehessen. Ettől leszünk többek, ettől leszünk jobbak, hogy látva az életünk megjavítandó területeit együtt tudunk reagálni, együtt tudunk keményen dolgozni." - mondta el a beruházást lezáró rendezvényen a kerület polgármestere, Szabolcs Attila. Hozzátette: "A közös munka bebizonyítja számunkra, hogy mindig komoly eredménnyel jár az, ha egy közösség elszántan munkálkodik saját életének megjobbításán."