Hírek

Zöld utat kap a környezetvédelem
Elültették a kétezredik facsemetét az önkormányzat programjának köszönhetően
2019-05-20

Budafok-Tétényben a Föld napján ültették el a kerületi faültetési program két-ezredik facsemetéjét. Az önkormányzat hisz abban, hogy napjainkban különösen fontos szerepe van a zöldfelületek fenntartásának és növelésének, ezért az utóbbi öt év minden napján legalább egy új fa a földbe került, és folyamatban van a favédelmi rendelet előkészítése is, amely a magánterületek fakivágásait szabályozza. A kerület vezetői bíznak abban, hogy a társadalmi egyeztetés után egy mindenki számára elfogadható rendelet születhet a fák védelmében.  

Az önkormányzat környezetvédelmi tevékenységéről Zugmann Péterrel beszélgettünk, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a klímavédelem és a zöldítés miatt mindenképpen folytatni kívánják a fásítási programot. 

Kifejtette, hogy Budafok-Tétény eleve zöld kerület, hiszen területének nagyobbik részét a kertek uralják, ezenkívül olyan természeti értékekkel is rendelkezik, mint a Tétényi-fennsík vagy a Háros-sziget, és a Kamaraerdő közelsége sem elhanyagolható tény. Az adottságokon túl azonban az önkormányzat is mindent megtesz annak érdekében, hogy egyre jobban „zöldüljön” a kerület és megteremtse a fenntartható fejlődés lehetőségét. Kiemelte, hogy amióta betiltották az avar égetését, attól kezdve a kerti hulladékok összegyűjtéséhez, elszállításához minden évben rengeteg ingyen elvihető zsákot bocsátanak a lakosság rendelkezésére. Ennél is jobb megoldás azonban az idén először meghirdetett ágdarálás, amelyet minden budafok-tétényi, kertvárosi lakos térítésmentesen vehet igénybe. Ennek a házhoz menő akciónak igen nagy előnye, hogy a talajtakarásra, illetve komposztálásra egyaránt alkalmas apríték a kertben marad, és újra felhasználható. 

A környezetvédelemért felelős alpolgármester arról is tájékoztatta lapunkat, hogy hamarosan elindul a komposztláda-akció, amely további segítséget nyújt majd a környezettudatos kerttulajdonosoknak. Ennek keretében kétszáz ládát és azokhoz tájékoztató segédanyagot bocsátanak majd a komposztálni akaró lakosok rendelkezésére. Megemlítette, hogy környezetünk védelme érdekében csökkenteni kívánják a műanyag szemetet, ezért a Polgármesteri Hivatalban és a kerületi fenntartású intézményekben szorgalmazzák a  műanyagpalackos italok és egyéb, egyszer használatos műanyagok elhagyását. 

Zugmann Péter kitért arra is: a „zöld úton járó” önkormányzat fontosnak tartja, hogy a gyerekek is megismerkedjenek a környezettudatos életmóddal, ezért számukra egyedülálló, környezeti nevelési kiadványt jelentetett meg. A többévnyi szakmai munka eredményeként elkészült, Természetfürkész a Tétényi-fennsíkon című háromkötetes munkafüzet első példányait a Víz világnapján kapták meg a kerületi általános iskolák és óvodák.

(Tamás Angéla)